Maj 05 | 8 Minuters läsning

EAA, Tillgänglighet: gör ditt företag inkluderande, kompatibelt och öppet för alla 

Tillgänglighet är viktigt! Det handlar inte bara om att följa direktiven, utan också om att göra verksamheten inkluderande och motståndskraftig. Från och med slutet av juni 2025 måste företag följa de bestämmelser som fastställs i den europeiska tillgänglighetslagen EAA (European Accessibility Act).

Vad innebär det för dig, din organisation och dina kunder?

Målet med lagen, som är i linje med riktlinjerna för innehållstillgänglighet på webben (WCAG) 2.1, är att göra digitalt innehåll tillgängligt för alla konsumenter, inklusive personer med funktionsnedsättningar. Dessa förändringar kommer att gynna både företag, deras kunder och potentiella kunder, oavsett om de har en funktionsnedsättning eller inte. Alla vinner på det. Gemensamma regler i hela EU leder till minskade kostnader och enklare gränsöverskridande handel, samtidigt som personer med funktionsnedsättningar får tillgång till mer tillgängliga produkter och tjänster. 

Bättre tillgänglighet för alla 

Runt 87 miljoner människor i EU har någon form av funktionsnedsättning. Skolor, arbetsplatser, infrastruktur, produkter, tjänster och information är inte tillgängliga för dem i samma utsträckning. Genom att göra webbplatsen för ditt företag eller din organisation tillgänglig ser du till att alla kan komma åt, förstå och interagera med ditt innehåll. Det förbättrar läsbarheten, användbarheten och navigeringen för alla användare.  

Några exempel på god praxis och varför webbstandard är viktig: 

Alt-text bidrar till att förbättra din SEO, är användbart för personer med långsam internetuppkoppling där bilder tar lång tid att ladda och stödjer röstassistentfunktioner.

Textning är till stor hjälp i både högljudda och tysta miljöer, hjälper personer som inte talar språket flytande och gör det möjligt att snabbt skumma igenom innehållet.

Högkontrastdesign ökar synligheten i starkt ljus, minskar ansträngningen för ögonen och gör innehållet tydligare för alla användare. 

De viktigaste fördelarna med en tillgänglig webbplats 

Genom att följa dessa principer ger du alla en likvärdig upplevelse, förbättrar varumärkets anseende och engagemang samt främjar inkludering. När allt kommer omkring är en smidigare användarupplevelse bättre för alla. Låt oss ta en titt på några av de viktigaste fördelarna med en tillgänglig webbplats. 

En smidigare upplevelse 

Först och främst innebär en tillgänglig webbplats att du inte utesluter miljontals potentiella kunder eller användare. Ett exempel är en webbutik som inte erbjuder navigering med tangentbord. Om en person med en funktionsnedsättning som hindrar dem från att använda mus inte kan komma åt knapparna ”Lägg i varukorg” eller ”Kassan” kommer de inte att handla från webbplatsen utan väljer ett annat ställe. Om webbplatsen har navigering med tangentbord stannar de kvar och köper. 

Förbättrat anseende för varumärket 

En smidigare upplevelse leder till fler genomförda köp och en större chans att kunden handlar igen. Dessutom märker och uppskattar människor när ett företag tar hänsyn till deras behov. Det är mer sannolikt att de rekommenderar den till andra och ger positiva omdömen. En tillgänglig webbplats ger en positiv bild av ditt varumärke och kan bidra till att öka din kundbas på ett organiskt sätt. 

Digital synlighet 

Google belönar tillgängliga webbplatser som använder sig av funktioner som strukturerad HTML, snabb laddning och alt-text för bilder. Om du förbättrar tillgängligheten på din webbplats kommer du att se fördelar som bättre SEO och rankning i sökresultaten, en bättre sidupplevelse, mobilvänlighet, minskad avvisningsfrekvens och inkludering i ”featured snippets”. Allt detta bidrar till att lyfta fram ditt företag och öka dess synlighet, vilket gör det lättare för potentiella användare och kunder att hitta dig i första hand. När de väl har hittat dig är det mer sannolikt att de stannar kvar. 

De juridiska riskerna med att ignorera tillgänglighetslagen EAA 

Företag som ignorerar lagstiftningen kring tillgänglighet riskerar rättsliga påföljder, böter och förlorade intäkter. Den europeiska tillgänglighetslagen gäller webbplatser och appar för företag som erbjuder digitala produkter eller tjänster inom EU. Lagen träder i kraft den 28 juni 2025.  

Den är anpassad till riktlinjerna för innehållstillgänglighet på webben (WCAG) 2.1. Dessa är en uppsättning internationellt erkända standarder som utvecklats av World Wide Web Consortium för att göra webb-innehåll mer tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar. Användare kan lämna in ett klagomål om en webbplats eller app är otillgänglig. Varje EU-land har ett utsett organ som ansvarar för genomförandet. Här kan du läsa mer om vad som gäller för specifika tillsynsärenden i Sverige.

Påföljderna varierar från land till land men kan omfatta: 

  • böter,
  • offentlig förteckning över organisationer som inte uppfyller kraven,
  • domstolsförelägganden eller rättsliga åtgärder (om förändringar inte görs).

Antidiskrimineringslagar, till exempel de som bygger på EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna, kan användas i de fall där digital otillgänglighet exkluderar personer med funktionsnedsättningar. För företag som ingår avtal med offentliga organ är det ofta ett krav att de uppfyller kraven på tillgänglighet. Organisationer riskerar också att skada sitt anseende och förlora marknadstillträde om de inte följer reglerna. 

Det finns exempel på hur stora företag har straffats för otillgänglighet. 

2019 dömde en amerikansk domstol Domino's Pizza till böter och beordrade företaget att göra sin webbplats och app tillgänglig efter att en synskadad person hävdat att företaget brutit mot tillgänglighetslagarna.  

I ett liknande mål mot Nike 2017 hävdades att utformningen av företagets webbplatser utgjorde hinder för synskadade användare.  

Walmart och Amazon har stämts för att ha utelämnat alt-text på sina webbplatser.  

Netflix stämdes för bristande textning och syntolkning, medan Harvard University förlikades i en stämning som gällde bristande ljudtolkning.  

European Accessibility Act Checklista

 

Praktiska steg för att göra din webbplats mer tillgänglig 

Hur kan du göra din webbplats mer tillgänglig? Det finns en mängd enkla åtgärder som du kan vidta för att göra stor skillnad för användarupplevelsen och se till att alla får likvärdig tillgång. Låt oss börja med några av de viktigaste funktionerna som du bör implementera. 

Testa din webbplats på riktiga användare. Be om feedback från personer med olika läsnivåer, funktionsnedsättningar och språkbakgrunder för att se om texten är tydlig och begriplig. 

  1. Lägg till beskrivande alt-text till alla bilder 

    Alt-text är en kort text som läggs till i onlinebilder för att beskriva deras betydelse, innehåll eller funktion för användare som inte kan se dem. Det är viktigt för personer som använder skärmläsare. Det hjälper också till när bilder inte laddas och bidrar till SEO genom att ge sökmotorer information om en bild. En bra alt-text är kortfattad, korrekt och relevant. 
     
  2. Skapa textning för allt ljudinnehåll 

    Textning är en textbeskrivning av ljudinnehåll. Det gör det möjligt för personer som är döva eller har nedsatt hörsel att förstå den information som presenteras. Det underlättar också förståelsen för personer som inte har språket som modersmål och för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. 
     
  3. Skapa en tydlig och konsekvent navigering

    Tydlig navigering handlar om att se till att användarna, särskilt de med funktionsnedsättningar, enkelt kan hitta, förstå och förflytta sig mellan olika delar av en webbplats. För personer som använder skärmläsare eller tangentbordsnavigering, eller personer med kognitiva eller visuella funktionsnedsättningar, gör konsekventa och välorganiserade menyer, rubriker, länkar och sidstrukturer det lättare att interagera med ditt företag.  
     
  4. Se till att din webbplats är helt tillgänglig med tangentbord 

    Tangentbordstillgänglighet är en grundläggande del av användbarhet och efterlevnad. Det innebär att se till att alla interaktiva element på en webbplats – länkar, knappar, formulär och menyer – kan hanteras med bara ett tangentbord, utan mus. Detta är viktigt för användare med motoriska funktionsnedsättningar eller synnedsättningar.  
     
  5. Optimera för läsbarhet 

    Läsbarhet handlar om språket du använder och hur du presenterar det. Tänk på vilka ord, färger, typsnitt och vilken layout som ska användas. Här är några viktiga riktlinjer: 
    • Välj ett tydligt och enkelt språk. 
    • Skriv med korta meningar och stycken.  
    • Använd aktiv röst när det är möjligt. 
    • Välj sans-serif-typsnitt (som Arial, Helvetica eller Roboto) och undvik dekorativa typsnitt. 
    • Se till att texten tydligt sticker ut från bakgrunden. 
    • Organisera ditt innehåll med en logisk rubrikstruktur. 
    • Använd punktlistor, numrerade listor och underrubriker för att bryta upp texten. 
    • Lägg till blanksteg mellan avsnitt. 
    • Begränsa antalet komplexa animationer och undvik blinkande innehåll. 
    • Undvik generisk länktext som ”Klicka här” eller ”Läs mer”. Var specifik: ”Prata med en expert” eller ”Ladda ner checklistan för tillgänglighet”. 
       
  6. Testa på riktiga användare
    Testa din webbplats på riktiga användare. Be om feedback från personer med olika läsnivåer, funktionsnedsättningar och språkbakgrunder för att se om texten är tydlig och begriplig. 
EAA tillgänglighet symboler på en båge, öron, öga, händer och människa.

 

Börja optimera din webbplats idag  

Vi vill hjälpa till att förbereda ditt företag för den europeiska tillgänglighetslagen. Få en kostnadsfri checklista så att du kan börja optimera din webbplats redan idag. 

Ladda ner checklistan här!

Framtidssäkra ditt företag 

”Redan 2006, när jag läste webbprogrammering på Linnéuniversitetet, godkändes inget projekt utan att valideras mot WCAG-riktlinjerna”, säger Karin Lindell, specialist inom onlinemarknadsföring på efficy.

”Idag ser jag den europeiska tillgänglighetslagen som en naturlig utveckling som garanterar att tekniken tjänar alla.” 

Att se till att ditt företag följer lagstiftningen är mer än bara ett juridiskt krav. Det är en konkurrensfördel som ger resultat: 

  • Förbättrad användarupplevelse
  • Bredare målgrupp
  • Förbättrad SEO och resultat
  • Framtidssäkring

Tillgängliga webbplatser skapar en bättre användarupplevelse för alla, inte bara för personer med funktionsnedsättningar. Det ökar kundnöjdheten och konverteringsgraden. Du förbättrar din SEO och synlighet på nätet samtidigt som du visar att du arbetar för inkludering och stärker ditt varumärkes anseende.  

Ta nästa steg 

Genom att integrera WCAG-principerna i din e-postmarknadsföring och i ditt digitala innehåll uppfyller du inte bara lagkraven – du bidrar också till en mer inkluderande, användarvänlig och hållbar digital miljö. Det gynnar både din organisation och din målgrupp, vilket i slutändan bidrar till långsiktig framgång. 

Är ditt företag redo att följa de nya reglerna?

Att betjäna dina kunder och potentiella kunder bättre och få den där konkurrensfördelen? Ladda ner checklistan och ta nästa steg mot ett tillgängligt företag. 

 

En checklista för EAA, tillgänglighet.

 

 

 

 

 

 

Ladda ner vår kostnadsfria checklista så att du kan börja optimera din webbplats redan idag!