Outlook 2007 förflyttar e-postdesign 5 år - åt fel håll

Av APSIS

2007-02-03

Om du är e-postmarknadsförare som är mån om att ditt meddelande ser rätt ut och fungerar hos mottagarna innebär nya Outlook 2007 tyvärr rejäla begränsningar avseende design och funktionalitet. Bakgrunden till detta är att Microsoft bytt "renderingsmotor" (nördspråk för den del av programvaran som omvandlar koden bakom ett grafiskt e-postmeddelande till det som du ser på skärmen) i Outlook från den som används i Explorer till den som används i Word.


Varför Microsoft gjort denna förändring finns det i nuläget inget bra svar på. Vi gissar på säkerhet, men kan i ärlighetens namn inte se exakt hur detta kommer att påverka säkerheten vid e-postmottagande positivt.

Att Lotus Notes varit en knepig e-postklient att göra snygga nyhetsbrev för är känt sedan länge. I vissa fall har e-postmarknadsförare kunna ignorera dessa problem med motiveringen "användare av Notes är ju vana" eller "det är ju inte så många som använder Notes". Tyvärr fungerar det inte att resonera så längre. Outlook är på gott och ont den klart dominerande e-postklienten när det gäller installerade programvaror. Även om inte alla dina mottagare omedelbart rusar iväg och uppgraderar är det egentligen bara en tidsfråga innan de gör det. Det finns helt enkelt inget annat val än att anpassa sig - eller riskera problem hos mottagarna.

Så, vad är "nytt"?

  • Inget stöd för formulär i e-postmeddelanden (vi rekommenderar dig att i stället använda kundanpassade sidor, som t.ex. vårt artikelsystem).
  • Inget stöd för laddade bakgrundbilder. Absolut inte ljus text på en mörk bakgrundsbild - då syns ingenting.
  • Försämrat stöd för bakgrundsfärger med samma effekt som ovan.
  • Förändringar i hantering av CSS och tabellhantering som kan påverka hur olika delar av ditt nyhetsbrev visas.
  • Inget stöd för animerade gif-bilder (endast en statistik bild visas)

Sedan tidigare bör du även tänka på:

  • Att undvika ip-nummer eller för mycket siffror i länkar. Outlook tolkar detta som osäkra länkar och inaktiverar dem.
  • Att skriva ut webbadresser i ett e-postmeddelande om du använder spårning. Om den utskrivna webbadressen länkar till annan plats än den som är läsbar finns det en stor risk för varningsmeddelanden från olika spamfilter.

Mycket nytt att tänka på och flera nya begränsningar. Tyvärr finns det ingen anledning att hoppas på att detta är någonting som Microsoft kommer att fixa - detta rör sig inte om buggar i Outlook utan snarare om genomtänkta (vilket ju inte nödvändigtvis betyder att det blev rätt) beslut från Microsofts sida.