Hillary Clinton ifrågasätts som presidentkandidat på grund av privat e-post i mobilen

Av APSIS

2015-03-11

De senaste dagarna har Hillary Clinton, USAs vicepresident, varit i blåsväder över att ha använt en privat e-postadress i mobilen för arbetsrelaterade mail. Hennes kritiker menar att hon genom att använda en privat e-postadress undgått offentlighetsprincipen och officiell kommunikation har hållts hemlig. Därför ifrågasätts nu hennes trovärdighet och lämplighet som presidentkandidat för de kommande valen.

Hillary Clinton själv däremot, menar att hon endast kommunicerat genom en (privat) e-postadress för att arbeta mer effektivt. Hon har dessutom gått med på att dela över 30.000 e-postkonversationer för att röja alla tvivel kring hennes rutiner. Clinton säger också att hennes användande har varit helt i enlighet med gällande regler för hennes ämbete.

blogg-medium.png

Skiljer sig Clintons mailanvändande från hur allmänheten använder sig av e-post? Enlit  vår senaste studie av svenskarnas vanor kring e-post har 77 % e-post i mobilen – men endast 33 % har sin jobbmail i mobilens inkorg. Vi kunde också se att många läser privat e-post under arbetstid och jobbrelaterad mail på kvällen. För många tycks alltså gränserna mellan arbete och fritid suddats ut, och Hillary Clinton verkar just vara som de flesta andra.  

Clinton har en unik position i det amerikanska samhället – och rätt hantering av särskilt viktiga mail med samhällskritisk information är ett viktigt ämne, men bör hennes kandidatur ifrågasättas på grund av hennes mailrutiner? Vad tycker du? skriv till oss på hello@apsis.com.

Ladda ner vår rapport om vanor kring e-post i mobila enheter här