Bygger din e-postdesign på bilder?

Av APSIS

2008-12-15

Stora, snygga bilder - en självklarhet? Ja, alla som arbetar med att skapa nyhetsbrev vill att de ska se så bra ut som möjligt. Och alla som prenumererar på nyhetsbrev vill troligen också ha en bra upplevelse och bli inspirerade av det som hamnar i inboxen.


Ändå är bilder blockerade som standard i många stora e-postklienter. Anledningen är givetvis säkerhetsskäl. Nödvändigt i vissa fall, kanske - men kanske också överdrivet försiktigt i många fall.

Ett nyhetsbrev utan bilder känns idag som. kaffe utan latte? Grundstommen finns kvar, men det som gör att brevet lyfter saknas.

Det är tveklöst så att bilder tillför mycket till alla typer av nyhetsbrev. Så mycket att många nyhetsbrev idag bygger på bilderna. Men - vad händer om alla bilder försvinner? Att det inte ser lika snyggt ut är självklart, men går det överhuvudtaget att förstå någonting i brevet?

Ett sätt att förmedla information även om bilderna är blockerade är alt-attribut. Det innebär att man skriver en text som förklarar vad bilderna föreställer. Om bilden inte syns, så ser man i alla fall texten och får en möjlighet att förstå sammanhanget.

Löser det här problemet med blockerade bilder? Både ja och nej - det är en bra grundtanke, men man bör vara medveten om att det finns vissa problem även med alt-texter.

Vi tar en titt på några exempel.

Man vill ju ha med sin logotyp i ett nyhetsbrev:

Så här ser det ut när bilderna är blockerade och inget alt-attribut har angetts:

Om man har lagt till alt-attribut blir resultatet en smula bättre:

Här erbjuder alt-attributet en möjlighet att kompensera för den blockerade bilden med en förklarande text.
Alt-attribut visas inte överallt

Men - det finns alltid ett men. Som så ofta bjuder tekniken på utmaningar. Det är nämligen så att alt-attribut inte visas i alla mailklilenter. Så här ser det exempelvis ut i Windows Live Hotmail.

Tyvärr räcker det alltså inte alltid att lägga till ett alt-attribut. Överväg att dela upp din adresslista och gör en unik design för hotmail-adresser om du har en stor andel prenumeranter här.
Kom ihåg att lägga höjd- och bredd- attribut

Om du inte berättar hur hög och bred din bild är, kommer de flesta e-postklienter och webbmailtjänster att förminska bilden till liten ikon:

Illa nog. Men det kan bli värre än så.

Gmail utökar nämligen utrymmet för den blockerade bilden så att alt-texten ska passa in - vilket gör att det som finns till höger kan puttas bort från sidan. Det här kan vara ett problem särskilt om du har navigationsknappar som bilder i en horisontell rad.

En snygg menyrad

kan se ut så här.

Samma sak händer i Outlook 2003 - och då bifogas också en lång säkerhetsvarning till texten.

Detta händer inte om du anger höjd och bredd på varje bild. Även om bilderna inte syns, så behålls den övergripande layouten.
Se till att alt-texten passar till bildstorleken

Baksidan av ovanstående problem är naturligtvis att om du anger höjd och bredd, så visas bara så mycket alt-text som får plats. Då kan det se ut så här:

Det går att komma runt problemet med en smula noggrannhet:

Men Outlook är fortfarande ett problem - säkerhetsmeddelandet tar upp rejält med plats.

För att sammanfatta: Alt-texter är som generell regel en bra idé - men du kan inte alltid lita på att det räcker. Se till att du kombinerar olika informationskällor i ditt brev för att den som läser ska kunna ta till sig ditt budskap.

Det finns en mängd mailklienter som alla beter sig på sitt eget sätt, så testa ditt brev innan du skickar det!