Mar 23 | 4 Minuters läsning

Pinkwebdev programmerar för en jämlik bransch

Det finns ett skriande behov av utvecklare i Sverige. Branschorganisationen för IT & Telekomföretagen befarar att det kommer behövas 60 000 utvecklare år 2020. Trots det stora behovet är det många som inte känner sig välkomna i en bransch där 80 procent är män. 

Detta vill Stina Qvarnström, utvecklare och initiativtagare till Pinkwebdev, ändra på. Sedan februari anordnas 14 utbildningstillfällen för kvinnor och transpersoner som vill lära sig webbutveckling och Javascript i Malmö. Intresset för kursen har varit enormt och ansökningen fick stänga när 150 intresseanmälningar kommit in till de 17 lediga platserna. 
 
Vi följde med under en kväll på APSIS där deltagarna fick lära sig att anropa databaser för att hämta och redigera karaktärer från Harry Potter. Mot bakgrund av det stora intresset för kursen frågade vi Stina Qvarnström varför branschen inte lyckats bättre med släppa fram kvinnor? 
 
- Det är svårt att säga. Många tänker nog att den typiske utvecklaren är en man. Detta kan i sin tur leda till att kvinnor tänker att utbildningar inom programmering “inte är något för mig”.

 
 
Utöver problemet med att få kvinnor väljer att söka till utbildningarna inom programmering tror Stina Qvarnström att det kan finnas en ännu djupare förklaring.
 
- Det finns teorier om att de första hemdatorerna marknadsfördes som en manlig produkt och att datorn därför kom att bli pojkarnas leksak. Det har inneburit att tjejerna inte riktigt känner sig hemma och att de inte får de förkunskaper som högre utbildningar kräver. 
 
Vilka förkunskaper krävs för att delta hos er?
- Vi har inga krav. Inom vår grupp är deltagarnas erfarenheter väldigt spridda. Vissa har aldrig programmerat tidigare och vissa går redan på utbildningar eller jobbar i branschen. 
 
 
 
Håller branschen på att bli mer jämlik?
- Det stora intresset är ett tecken på en positiv förändring. Kvinnor som börjar programmera märker också att de blir uppskattade. Skillnaderna kommer jämnas ut om programmering blir ett obligatoriskt ämne i grundskolan. När jag gick i skolan fick vi aldrig någon riktigt datautbildning.
 
Hur ser samarbete med APSIS ut?
- Det är värdefullt för oss att få komma hit och se lokalerna. Folk kommer direkt från skola och jobb så det är viktigt att vi kan bjuda deltagarna på mat så vi kan hålla utbildningarna på en mindre hungrig nivå. Dessutom innebär det att vi kan förse deltagarna med böcker och kursmaterial.  
 
 
Johanna Larsson arbetar som teknisk ansvarig för utveckling av front-end på APSIS. Hon har hjälpt till att ta fram kursmaterialet till Pinkwebdev och handleder några av deltagarna. Som handledare är hon tillgänglig för att svara på frågor. Hon är också mån om att visa att utvecklare är roliga och trevliga människor. 
 
- Den som vill börja programmera ska tänka på att det krävs mycket jobb för att lära sig hantverket. Men när du väl lärt dig har du verktyg som du kan använda resten av livet. Du kan ge dig in i vilket programmeringspråk som helst och en ny värld öppnar sig för dig. Men det är svårt, tufft och krävande. Som belöning får du en konstant källa till den där “wow-känslan” som infinner sig när något fungerar. 
 
 
Kajsa Ornstein är en av deltagarna på kursen, till vardags läser hon systemutveckling på Malmö Högskola. Efter att ha följt moderorganisationen Pink Programming under en tid nappade Kajsa så fort hon hörde talas om kvällskurserna. Kajsa tror att skillnaderna på utbildningarna kan bero på att många tjejer blir avskräckta under det första året. 
 
- Det var typ 25 procent tjejer när vi började utbildningen, vilket var förvånande många för mig. Men mot slutet av andra året är vi nog bara 10 procent tjejer. Det första året är tufft och många klillar kan grunderna redan innan de börjar. I början visste jag inte ens vad en datatyp eller sträng var. Allt sånt kan många killar redan och då är det lätt att bli avskräckt.
 
Vad vill du göra när du är färdig med utbildningen? 
- Jobba! Men det är faktiskt ganska svårt eftersom att mycket sker bakom stängda dörrar. Det är hyfsat lätt att förstå vad folk som jobbar i butik eller på hotell gör, men så är det inte riktigt med programmering. Därför är detta ett bra tillfälle att komma ut och se hur det ser ut i verkligheten! 
 
Stina Qvarnström är ännu inte säker på att det blir en ny termin av Pinkwebdev. Eftersom att iniativet bygger på ideelt arbete är det en fråga om tid och ork. Men i framtiden är ambitionen att verksamheten inte enbart behöver förlita sig på ideela krafter. 
 
Är du intresserad av en karriär inom programmering? Kolla in våra lediga tjänster här!